Dünya Saati nedir?
Her yıl Mart ayının sonlarında, yerel saatle 20.30'da kişi ve kurumlar bir araya gelerek gerekli olmayan tüm ışıkları altmış dakika süreyle kapatırlar. Bunu, iklim krizi ve biyoçeşitlilik kaybıyla mücadeleye desteklerini göstermek için yapıyorlar. Hükümetler, işletmeler ve kurumlar gibi dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan katılıyor. İnsanlar, ışıklarını kapatarak ve kullanılan enerji miktarındaki azalmayı ölçerek, bir fark yaratmanın mümkün olduğunu gösteriyor.
Ancak Dünya Saati, yılda bir kez, ışıksız bir saatten fazladır. Çevreyi korumak için tüm yıl boyunca birlikte çalışan insanların hareketinin bir parçası.
Dünya Saati Uygulaması Nasıl başladı?
Avustralya'daki Dünya Çapında Doğa Fonu bu fikri 2007'de ortaya attı. İklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmanın bir yolunu bulmak istediler. Ve milyonlarca birey birlikte çalıştıklarında bir fark yaratabileceklerini göstermek istediler.
İlk Dünya Saati 31 Mart 2007'de saat 19.30'da Sidney'de düzenlendi. İki milyondan fazla sakin ve 2.000 işyeri bir saatliğine ışıklarını söndürdü. Ünlü Sidney Opera Binası'nda da ışıklar söndü. San Francisco şehri halkı, Sidney'deki etkinlikten o kadar ilham aldı ki, aynı yılın Ekim ayında kendi 'Lights Out' etkinliğini düzenlediler. Bu, Dünya Saati hareketinin başlangıcıydı.
Dünya Saati Uygulamasına Kaç şehir katılıyor?
Etkinlik, her yıl daha fazla insan, işletme, kuruluş ve hükümetin katılmasıyla yıllar içinde büyüdü.
2008'de, ilk Dünya Saati etkinliğinden bir yıl sonra, 35 ülke ve 400'den fazla şehir katıldı. Girişimi desteklemek için web siteleri de yer aldı ve ana sayfalarını siyaha çevirdi. 2012 yılına kadar 152 ülke ve 7.000'den fazla şehir ve kasaba yer alıyordu. Son yıllarda, her yıl dünya çapında 188'den fazla ülke ve bölgenin katılımıyla rakamlar artmaya devam etti. 2019 yılında sosyal medya platformlarında iki milyardan fazla fotoğraf paylaşıldı.
Ünlü kişiler ve ünlü yerler
Şarkıcı Ellie Goulding, tenis yıldızı Andy Murray, TV sunucusu Ellen de Generes, aktör Leonardo di Caprio ve eski Beatle Paul McCartney de dahil olmak üzere birçok ünlü isimlerini davaya koydu. Politikacılar ve dünya liderleri de destek verdi ve Paris'teki Eyfel Kulesi, New York'taki Empire State Binası ve Mısır'daki Piramitler de dahil olmak üzere binlerce ünlü yer ışıklarını söndürdü.
Hareket neyi başardı?
Dünya Saati hareketi, insanların ışıklarını söndürmesinden çok daha fazlasını başardı. 2007'den bu yana, diğer eylemlerin yanı sıra, Uganda'da 2.700 hektarlık bir orman ve Kazakistan'da 17 milyon ağaç dahil olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde ağaç diktiler. Gezegendeki en önemli doğa rezervlerinden biri olan Galapagos adalarında plastik kullanımını yasaklamak için birlikte çalıştılar. Ve Hindistan ve Filipinler'deki güneş enerjisi projelerine sponsor oldular.
Ne yapabilirim?
Harekete katıl. Bu yılın tarihini ve saatini öğrenin. Dünya Saati web sitesini ziyaret edin ve neler olup bittiğini öğrenin. O zaman ışıklarınızı söndürmeye ve gezegenimizi kurtarmak için savaşan dünya çapındaki milyonlarca insana katılmaya hazırlanın!