Konteyner Türleri
20 ft Genel Amaçlı Konteyner: İç ölçüleri 5900 mm boy, 2352 mm en, 2391 mm yüksekliktir. Kapı ölçüleri 2340 mm en, 2280 mm yüksekliğindedir. 33 metreküp iç hacmi vardır. Bu konteynere maksimum 22 ton ağırlık yüklenebilir.
40 ft Genel Amaçlı Konteyner: İç ölçüleri, 12032 mm boy, 2352 mm en ve 2391 mm yüksekliktir. Kapı ölçüleri enine 2340 mm, boyuna ise 2280 mm’dir. Konteynere yüklenecek maksimum ağırlık 26 tondur.
Soğutuculu Konteyner (Refrigerated Container): İçinde bir soğutma ünitesi barındıran ve taşıma süresi boyunca bu soğutma ünitesinin aktif bir şekilde çalışması ile sıcaklığın sürekli istenilen seviyede tutulmasına olanak sağlayan konteynerlerdir. Bu konteynerlerde bozulma ihtimali olan ve tazeliğini muhafaza etmesi gereken sebze meyve, dondurulmuş gıdalar, çikolatalar, dondurmalar ve ilaç gibi ürünler taşınır. Bu konteynerin de 20 ft ve 40 ft olmak üzere iki çeşidi bulunur. 20 ft soğutuculu konteyner 27 metreküp hacmindedir ve alabildiği ağırlık yaklaşık 27 ton kadardır. 22 tondan fazla yüklemelerde gerekli izin belgesi sağlanmalıdır. 40 ft soğutucu konteynerlerde ise 67 metreküp hacim bulunmaktadır. Taşıyabildiği maksimum ağırlık ise 29 tondur. Soğutuculu konteynerler elektrik ihtiyacına gereksinim duyarlar.
Üstü Açık Konteyner (Open Top Container): Ön kapısı ve üst duvarı tamamen açık olan konteynerdir. Standart bir konteynerin kapısından sığmayan ürün ya da ürünler, üstü açık konteynere girebilir. Yükleme işlemi sona erdikten sonra konteynerin üst kısmında bulunan deliklere çelik çubuklar monte edilerek konteynerin üstü branda ile örtülebilir. Böylelikle üstü açık konteynere konulan malzeme dış tehditlere karşı koruma altına alınmış olur. Üstü açık konteynerlere iş makineleri, tarım makineleri ve sanayi ürünleri gibi ürünler konulabilir. 20 ve 40 ft boyutlarında iki çeşidi vardır.
Üstü Açılabilir Konteyner (Hard Top Container): Yapıları standart konteyner gibidir. Üstü açık konteynerlerden farkı kullanıcılar çelik çubuklara sabitledikleri branda ile üzerini örterler. Üstü açılabilen konteynerlerde ise üst kısımda da tıpkı standart konteyner gibi çelik bir yapı vardır. Yükleme yapıldıktan sonra bu kapı kapanabilir. Üst kapısı kapanan bir konteynerin görüntüsü tıpkı standart bir konteyner gibi olur.
Açık Konteyner (Flatrack Container): Yan duvarları ve tavanları bulunmaz. Bu özelliklerinden ötürü standart ve üstü açık konteynere sığmayan, yanlardan veya üstten taşan ürünlerin taşınmasında kullanılır. Jeneratörler, iş makineleri gibi ağır ve geniş tür yüklerin taşınması kolay hale gelir.
Tank Konteyner (Tank Container): Özellikle kimya ve sıvı gıda sektöründe sıklıkla kullanılan bir konteyner çeşididir. Silindirik bir tank, çelik dikdörtgen çerçeve yapının içine yerleştirilmiştir. Tankın tamamı doldurulmamalıdır. Taşıma sırasında, yükün sarsıntılar sonucunda çalkalanmasının önüne geçebilmek için minimum yüzde 80, maksimum yüzde 95’i doldurulmalıdır.
Platform Konteyner (Plat Container): Platform konteynerler yüksek ağırlıktaki güçlere karşı dayanıklıdır. Tabanı oldukça güçlüdür. Tabanı oldukça güçlü olan platform konteyner üzerinde yattan tekneye, arabadan minibüse her şeyi taşıyabilir, ön ve arka taraftan tasması olup gemiye doğrudan yüklenemeyen yükler için kullanılan bir konteyner çeşididir. Platform konteynerler, demir yolu taşımacılığında da sıklıkla kullanılmaktadır.
Dökme Yük Konteyner (Bulk Container): Dökme yük konteynerler tavan kısmında 3 adet yükleme kapağı ve kapı kısmında yer alan 2 adet tahliye kapakları olan konteynerlerdir. Genel olarak ölçüleri 20′ olarak üretilmektedir. Kullanım alanı hayvan yemi, tahıl, baharat vb. yüklerin taşınmasıdır.
Havalandırmalı Konteyner (Ventilated Container): Tepe ve taban profillerinde bulunan havalandırma kanallarından doğal hava dolaşımına izin veren konteyner tipidir. Genel olarak ölçüleri 20′ olarak üretilmektedir. Kullanımı alanları havadar ortamda taşınması gerekli yüklerdir. Yaygın olarak yeşil kahve tanelerinin taşınmasında kullanılmaktadır.