PSİKOLOJİ
Giriş Tarihi : 11-04-2023 23:11

Normal Hayatta ve İş Hayatında Motivasyonunuzu Nasıl Korursunuz?

İnsanlar iş hayatlarında ve normal hayatlarında çalışma konusunda motive olmakta her zaman zorlanırlar. Sabah erkenden yataktan kalıp işe gitmek ve tüm gün boyunca çalışmak çoğu insan için çok zor bir süreçtir. Peki iş hayatında ve normal hayatımızda motivasyonumuzu artırmak için neler yapabiliriz?

Normal Hayatta ve İş Hayatında Motivasyonunuzu Nasıl Korursunuz?

1955'te Disneyland, California, Anaheim'da yeni açılmıştı ki on yaşında bir çocuk içeri girip iş istedi. O zamanlar iş kanunları gevşekti ve çocuk, tanesi 0,50 dolardan rehber kitap satan bir pozisyon bulmayı başardı.

Bir yıl içinde, daha yaşlı çalışanlardan numaralar öğrendiği Disney'in sihir dükkanına geçti. Şakalar denedi ve ziyaretçiler üzerinde basit rutinler denedi. Kısa süre sonra sevdiği şeyin sihir yapmak değil, genel olarak performans göstermek olduğunu keşfetti. Gözünü komedyen olmaya dikti.

Gençlik yıllarından başlayarak Los Angeles çevresindeki küçük kulüplerde sahne almaya başladı. Kalabalık küçüktü ve gösterisi kısaydı. Nadiren beş dakikadan fazla sahnede kaldı. Kalabalığın içindeki insanların çoğu, dikkatlerini veremeyecek kadar içki içmekle veya arkadaşlarıyla konuşmakla meşguldü. Bir gece, tam anlamıyla stand-up rutinini boş bir kulübe teslim etti.

Göz kamaştırıcı bir iş değildi ama daha iyiye gittiğine hiç şüphe yoktu. İlk rutinleri sadece bir veya iki dakika sürerdi. Liseye geldiğinde, materyali beş dakikalık bir gösteriyi ve birkaç yıl sonra on dakikalık bir gösteriyi içerecek şekilde genişledi. On dokuz yaşında, her seferinde yirmi dakika boyunca haftalık performans sergiliyordu. Rutini yeterince uzatmak için gösteri sırasında üç şiir okumak zorunda kaldı, ancak becerileri gelişmeye devam etti.

Deney yapmak, uyum sağlamak ve pratik yapmak için bir on yıl daha harcadı. Bir televizyon yazarı olarak işe girdi ve yavaş yavaş talk şovlarda kendi görünümünü elde edebildi. 1970'lerin ortalarında, The Tonight Show ve Saturday Night Live programlarına düzenli konuk olma yolunda ilerlemişti .

Sonunda, yaklaşık on beş yıllık çalışmanın ardından genç adam ün kazandı. Altmış üç günde altmış şehir gezdi. Sonra seksen günde yetmiş iki şehir. Sonra doksan günde seksen beş şehir. Ohio'daki bir gösteriye 18.695 kişi katıldı. New York'taki üç günlük gösterisi için 45.000 bilet daha satıldı. Kendi türünün zirvesine fırladı ve zamanının en başarılı komedyenlerinden biri oldu.

Adı Steve Martin'dir.
Steve Martin (Hayatta ve Çalışmada Nasıl Motivasyonlu Kalınır)
Steve Martin, 1978'de Chicago, Illinois'de performans sergiliyor. (Fotoğraf: Paul Natkin.)

Nasıl Motive Kalınır?
Geçenlerde Steve Martin'in harika otobiyografisi Ayakta Doğmak'u bitirdim .

Martin'in hikayesi, uzun vadede alışkanlıklara bağlı kalmak için gerekenlere büyüleyici bir bakış açısı sunuyor. Komedi çekingenler için değildir. Sahnede tek başına performans gösterip tek bir kahkaha bile alamamaktan daha fazla insanın kalbine korku salacak bir durum hayal etmek zor. Yine de Steve Martin, on sekiz yıl boyunca her hafta bu korkuyla yüzleşti. Kendi deyimiyle “Öğrenmekle geçen 10 yıl, rafine etmekle geçen 4 yıl ve çılgın bir başarı olarak 4 yıl.”

Çoğumuz motivasyonumuzu korumakta zorlanırken, neden Martin gibi bazı insanlar alışkanlıklarına bağlı kalıyorlar -şakalar yapıyor, çizgi film çiziyor veya gitar çalıyorlar mı? Kaybolup gidenler yerine bizi içine çeken alışkanlıkları nasıl tasarlarız? Bilim adamları bu soruyu yıllardır araştırıyorlar. Hâlâ öğrenilecek çok şey olsa da, en tutarlı bulgulardan biri, motivasyonu korumanın ve arzunun doruk seviyelerine ulaşmanın yolunun, "başa çıkılabilir zorluktaki" görevler üzerinde çalışmak olduğudur.

Goldilocks Kuralı
İnsan beyni bir meydan okumayı sever, ancak bunu yalnızca optimal bir zorluk bölgesi içindeyse yapar. Tenisi seviyorsanız ve dört yaşındaki bir çocuğa karşı ciddi bir maç oynamaya çalışırsanız, çabuk sıkılırsınız. Çok kolay. Her puanı kazanacaksınız. Tersine, Roger Federer veya Serena Williams gibi profesyonel bir tenisçiyle oynuyorsanız, maç çok zor olduğu için motivasyonunuzu hızla kaybedersiniz.

Şimdi size eşit olan birine karşı tenis oynamayı düşünün. Oyun ilerledikçe birkaç puan kazanırsınız ve birkaç puan kaybedersiniz. Kazanma şansınız yüksek, ancak yalnızca gerçekten denerseniz. Odak noktanız daralır, dikkat dağıtıcı şeyler kaybolur ve kendinizi tamamen elinizdeki göreve vermiş bulursunuz. Bu, üstesinden gelinebilir zorluğun bir meydan okumasıdır ve Goldilocks Kuralının en iyi örneğidir .

Goldilocks Kuralı, insanların mevcut yeteneklerinin sınırında olan görevler üzerinde çalışırken en yüksek motivasyonu yaşadıklarını belirtir. Çok zor değil. Çok kolay değil. Tam kararında.

Martin'in komedi kariyeri, pratikte Goldilocks Kuralının mükemmel bir örneğidir. Her yıl komedi rutinini genişletti - ama yalnızca bir veya iki dakika. Her zaman yeni materyaller ekliyordu, ama aynı zamanda gülmeyi garanti eden birkaç şakayı da saklıyordu. Onu motive etmeye yetecek kadar zafer ve sıkı çalışmasına yetecek kadar hata vardı.

AdminAdmin